Over de website


Deze website is in november 2000 online gegaan, maar het verzamelen van bieretiketten deed ik al langer. Op een gegeven moment werd mijn verzameling een beetje onoverzichtelijk en waren de bieretiketten moeilijk te vinden. Zo kwam ik op het idee om mijn bieretiketten verzameling als een soort naslagwerk op het internet te gaan publiceren. Hierdoor kan ik mijn bieretiketten makkelijker vinden, maar ook andere mensen zoals u kunnen dan van mijn verzameling genieten. Dit betekende ook dat ik meer gegevens over het bier bij de bieretiket(ten) kwijt kan als in de multi mappen waar ik ze hiervoor in bewaarden.

Om meer informatie over het bier te geven bij het desbetreffende bieretiket, ben ik sinds september 2003 ook de bieren gaan proeven en aan de hand hiervan heb ik proefnotities bijgehouden. Deze proefnotities bestaan uit het proeven, beschrijven en beoordelen van het bier aan de hand van een aantal bierkenmerken.

Bierkenmerken
Deze bierkenmerken, zoals schuim en/of koolzuur kunnen per fles/seizoen/brouwsel verschillend zijn en zelfs enkele smaak componenten kunnen per keer afwijken. Toch proberen de brouwers dit zoveel mogelijk te voorkomen. Hierdoor kan het toch zo zijn dat de informatie bij het bier niet overeenkomt zoals u ze misschien zult waarnemen. Ook de omstandigheid waarin je bier drinkt kan verschil uitmaken, zoals sfeer, omstandigheden, locaties en verschillen in het bier terwijl de brouwer dit zo veel mogelijk probeert te beperken.

Deze afwijkingen kunnen dan komen door één van de bovengenoemde verschillen. Een ander belangrijk bierkenmerk is het biertypen of soms ook wel biersoort genoemd. Op deze website is gebruik gemaakt van de onderverdeling zoals Derik Walsh ze in zijn boek "Biertypengids" noemt, maar in de loop van der jaren zijn er biertypen bijgekomen.

Ik heb voor deze indeling gekozen, omdat er nergens in de wereld een vaste indeling is vastgelegd. Tevens staat erbij de bieren een beoordeling en deze beoordeling is gebaseerd op mijn mening van dit bier op een bepaald moment ten aanzien van andere bieren van hetzelfde biertypen. Ik vergelijk ook nooit een tripel met een pilsener. Dus alle beoordelingen zijn gebaseerd op hetzelfde biertypen.

Tevens zou deze site niet kunnen bestaan zonder de hulp van mijn familieleden, vrienden, collega's en natuurlijk niet te vergeten de brouwerijen. Vele vinden het leuk om mij te helpen om deze website zo compleet mogelijk te maken, door het opsturen van de bieren of bieretiketten. Indien jullie bieren of bieretiketten hebben die nog niet op deze website staan, dan kunnen jullie die naar mijn toesturen. Jullie zouden mij en de overige bezoekers van deze website er veel plezier meedoen.

Brouwerijen
Ook over de brouwerijen is informatie te vinden en soms worden (bier)brouwerijen ook in categorie onderverdeeld, maar hiervan heb ik ook nog geen officiële onderverdeling van terug kunnen vinden, dus heb ik voor de de Bierlabel Encyclopedie de volgende categorisatie gekozen voor de (bier)brouwerijen;
Bierbrouwerij
   Een zelfstandige productie-eenheid, fiscaal bekend als accijnsgoederenplaats, waar de productie van de wort plaatsvindt, al dan niet
   onderdeel van een concern.
Brouwerijhuurder
   Een zelfstandige onderneming die onder een eigen naam maar zonder eigen brouwerij met een vaste regelmaat handelt in bepaald(e)
   bier(en) naar eigen receptuur en deze als hoofdactiviteit zelf commercialiseert.
Zelfbrouwer:
   Natuurlijk persoon die in vrije tijd bier brouwt voor eigen consumptie en waarover geen accijns wordt betaald.
Bierhandelaar:
   Onderneming die zich, onder eigen naam, hoofdzakelijk met het commercialiseren van bieren van anderen bezig houdt.

Niet alle brouwerijen zijn meer zelfstandig en ze zijn hierdoor door verschillende omstandigheden overgenomen en wanneer daar geen mogelijkheid toe was hebben ze zelfs de deuren moeten sluiten in een bepaald jaar.